Πριν από λίγες μέρες λοιπόν ήμουν ανάμεσα στο κοινό της ροκ όπερας (όπως την χαρακτηριζουν οι δημιουργοί της) «Αλέξανδρος».
Στο έργο αυτό περιμέναμε να δούμε τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την ανθρώπινη πλευρά της κι όχι την ηγεμονική (έτσι τουλάχιστον αναγράφεται σε κάθε περιγραφή του έργου στα δελτία τύπου) και την είδαμε (συνοπτικά).
Η μουσική της παράστασης είναι θαυμάσια και τα περισσότερα τραγούδια μου άρεσαν πολύ (κυρίως αυτά που είχαν ροκ άποψη!).
(μουσική: Κώστας Αθυρίδης)
Τα κοστούμια πολύ καλά, τα σκηνικά απλά (του Απόστολου Βέττα).
Θα σταθὠ στην εντυπωσιακή (λόγω φωτισμού) σκηνή όπου ο στρατός του Μ. Αλεξάνδρου σύσσωμος προτάσσει τα δόρατά του, ο φωτισμός είναι χαμηλός και πίσω του φαίνονται οι σκιές των στρατιωτών! (φωτισμός: Κέλλυ Εφραιμίδου, Ελίζα Αλεξανδροπούλου)
Μαγευτικές φωνές και ωραίες ερμηνείες αυτές της Χαρίκλειας Χατζησαββίδου (Ολυμπιάδα) και της Ρούλας Μανισάνου (σε 2 ρόλους: Λανίκη και ιέρεια).
Η κάθε μια μόνη της αλλά κι οι δυό μαζί στις κοινές σκηνές τους έδειξαν το μεγαλείο της φωνής τους!
H ωραία φωνή του Δημήτρη Τικτόπουλου (Μέγας Αλέξανδρος) νομίζω πως έχασε κάτι από τη δύναμή της λόγω του έμμετρου λόγου.
Πολύ καλές οι φωνές και οι ερμηνείες του Θοδωρή Προύσαλη (Φίλιππος Β´), της Ραχήλ Τσελεπίδου (Ρωξάνη) και του Γιάννη Κυρατσού (Κλείτος ο Μέλας).
Να πω εδώ πως θα προτιμούσα να έβλεπα επί σκηνής πώς ο Κλείτος έσωσε τη ζωή του Μ. Αλεξάνδρου στη μάχη του Γρανικού παρά την απερίσκεπτη δολοφονία του από τον ίδιο τον Μ. Αλέξανδρο..!
Το κοινό αποθέωσε τον Δημήτρη Κυανίδη, ως Πυθία!
Οι χρησμοί της συγκεκριμένης Πυθίας βέβαια δεν ήταν καθόλου ασυνάρτητοι και διφορούμενοι και ο ηθοποιός χειροκροτήθηκε ίσως λίγο περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους!
Αξιοθαύμαστη δε και η ισορροπία του πάνω στους κοθόρνους!
Πολύ διασκεδαστική η σκηνή με τον ακορντεονίστα (συγγνώμη που δεν κατάλαβα ποιος ρόλος ήταν)!
Η φωνή της Γεωργίας Βεληβασάκη (Κλειώ, η μούσα) πολύ ωραία μεν, ίσως όμως η ερμηνεύτρια χρειάζεται να βελτιώσει την προφορά της στην αγγλική γλώσσα..
Κι έτσι έρχομαι στο «μειονέκτημα» αυτής της παράστασης..το κείμενο και τα τραγούδια (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι στην αγγλική γλώσσα!
Δυστυχώς αυτός είναι και ο λόγος που από κάποιο σημείο και μετά η παράσταση ήταν λίγο κουραστική.
Η λογοτέχνης/ιστορικός Penny Turner έγραψε ένα ωραίο κείμενο, αλλά όταν παρακολουθείς μια παράσταση η οποία δεν είναι στη μητρική σου γλώσσα, έρχεται σίγουρα η ώρα που σε κουράζει.
Κι ίσως τότε οι μαγευτικές φωνές κι η ωραία μουσική δεν είναι αρκετά για να εμποδίσουν τον ερχομό της (έστω και στιγμιαίας) ανίας..
Μπορεί τα σχέδια των δημιουργών να είναι το ανέβασμα της παράστασης και στο εξωτερικό, αλλά επιμένω πως το κείμενο θα ήταν (για μας τους θεατές) πολύ καλύτερα αν ήταν στην ελληνική γλώσσα (τουλάχιστον για τις παραστάσεις εντός Ελλάδος).
(Ας αφήσω κατά μέρος πως μια όχι και τόσο καλή άρθρωση είναι σίγουρα περισσότερο κατανοητή όταν ο λόγος είναι στην ελληνική γλώσσα και όχι σε μια ξένη)
Να σημειώσω εδώ ότι η μικρή οθόνη επάνω και στα δεξιά της σκηνής στην οποία εμφανιζόταν οι υπέρτιτλοι δεν είναι ορατή από όλα τα καθίσματα του χώρου.
Επίσης το γεγονός ότι στην οθόνη αυτή εμφανιζόταν και το κείμενο της σύνδεσης των σκηνών δεν ήταν και πολύ πετυχημένη κίνηση..ίσως να ήταν προτιμότερο τα κείμενα αυτά να ακούγονταν ως αφήγηση.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην πολυμελή (ζωντανή) ορχήστρα με επί κεφαλής τον Κώστα Τζούνη, καθώς και στους χορευτές που κινήθηκαν θαυμάσια στις χορογραφίες της Άσπας Φούτση!
Στο σύνολό της η συγκεκριμένη παράσταση είναι ευχάριστη και αρκετά ενδιαφέρουσα!
Μένουν ακόμα 4 ημερομηνίες, προλαβαίνετε: 15, 16, 17, 18 Νοεμβρίου
(στο "Stage", Θεσσαλονίκη)
* πληροφορίες για την παράσταση και τους συντελεστές της θα βρείτε εδώ κι εδώ
Ενδιαφέρον ακούγεται όντως..σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες!για να σου τράβηξε την προσοχή μάλλον θα αξίζει..
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό σου βράδυ!
Ναι, είναι ενδιαφέρουσα παράσταση, ειδικά τέτοιου είδους παραγωγές σπανίως βλέπουμε να πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ και σε σένα, σ᾽ευχαριστώ που πέρασες :)